τριφτό ψωμάκι με πράσινη ελιά, λιαστή ντομάτα και αυγό έκπληξη!

19 comments
αυγά/eggs, ζύμες/dough,pastry

2014_014g 2014_014h  2014_014j

Όσοι έχετε δοκιμάσει το τριφτό ψωμάκι στο σπίτι σας ή στο πρωινό του Estrella, ξέρετε για τι πράγμα μιλάμε. Δοκιμάστε το με πράσινη ελιά, λιαστή ντομάτα ή ότι άλλο υλικό και μυρωδικό σας αρέσει, προσθέστε ένα μελάτο αυγό στο εσωτερικό του, ψήστε το και θα έχετε το πιο ιδιαίτερο, γευστικό, χορταστικό, πλήρες πρωινό σας! Ειλικρινά, δεν ξέρω πως να περιγράψω τον ενθουσιασμό μου για αυτό το πιάτο! Είναι για μένα το ιδανικό πρωινό του σαββατοκύριακου ή για ένα brunch με φίλους. Δοκιμάστε το! Τα υλικά είναι

  • 2 ¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280 γρ.)
  • 2 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας baking powder (15 γρ.)
  • ¾ κ.γλ. αλάτι (5 γρ.)
  • ¾ κ.γλ. σόδα φαγητού
  • 125 γρ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • ¾ κούπας αριάνι (175 ml)
  • 5-6 πράσινες ελιές ψιλοκομμένες
  • 2-3 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 4 αυγά

Ξεκινήστε βράζοντας τα αυγά με τον τρόπο που έχω περιγράψει εδώ. Για να σιγουρευτώ ότι τα αυγά δε θα είναι πολύ μαλακά για να τα καθαρίσω και να τα δουλέψω, τα άφησα ένα λεπτάκι παραπάνω στη φωτιά.

Για τα ψωμάκια

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder, το αλάτι και τη σόδα. Ρίχνουμε τα κομματάκια του βουτύρου και το δουλεύουμε με τα δάχτυλα μέχρι να έχουμε ένα τριφτό μείγμα. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές και ντομάτες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μετά το αριάνι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί από το μείγμα. Με τα χέρια το ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να γίνει μια μάζα που δε θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια. Η αρχική συνταγή έβγαζε 6 μεγάλα ή 9 μικρότερα ψωμάκια. Για να μπορέσει να χωρέσει ένα αυγό στο εσωτερικό, χώρισα τη ζύμη σε 4 μεγάλα κομμάτια που θα βγάλουν 4 μεγάλα ψωμάκια που αντιστοιχούν σε δύο μερίδες το καθένα.

Πάρτε ένα καθαρισμένο μελάτο αυγό, τοποθετήστε το στο κέντρο της ζύμης που έχετε λίγο ανοίξει με τα χέρια. Τυλίξτε το αυγό με τη ζύμη και κλείστε τη. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα ψωμάκια. Τοποθετήστε τα με το σημείο ένωσης της ζύμης προς τα κάτω σε ένα ταψί με λαδόκολλα σε απόσταση 5 εκ. περίπου. Ψήστε για 12-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Σερβίρετε με λίγη τριμμένη γραβιέρα ή φέτα και καλή όρεξη!

* Aν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε όλη τη ζύμη, πλάστε τη σε μερίδες, τυλίξτε με μεμβράνη και καταψύξτε τη.

 

 

Buttermilk biscuit with green olives, sundried tomatoes and a surprise egg!

Those of you who have tried this buttermilk biscuit at home or at Estrella’s brunch know what we are talking about. Try it with green olives, sundried tomatoes or any other ingredient of your choice, add a soft-boiled egg inside, bake and you will have the most special, tasty, filling breakfast! I honestly do not know how to express my thrill about this dish! Its ideal for a weekend breakfast or for a brunch with friends. You should definitely try it! The ingredients are

  • 2 1/4 cups all-purpose flour (280 gr.)
  • 2 ts sugar
  • 1 Tbs baking powder (15 gr.)
  • ¾ ts salt (5 gr.)
  • ¾ ts baking soda
  • 125 gr. cold butter, cut in small cubes
  • ¾ cup buttermilk (175 ml)
  • 5-6 green olives chopped
  • 2-3 sundried tomatoes chopped
  • 4 eggs

Start with boiling the eggs. I used the method I have described here. Just to make sure the eggs were easy to handle, I left them one more minute in the boiling water.

For the biscuits

Preheat oven at 200 °C. In a large bowl combine flour, sugar, salt, baking powder and soda. Add the butter cubes and work quickly with your fingertips until you have a crumbly mixture, like that of a tart dough. Add the olives and tomatoes. Then, add the buttermilk and mix. Work the mixture until it starts to form into a slightly sticky dough. Put the dough on a well floured surface and divide it in 4 pieces. The original recipe makes 6 large biscuits or 9 smaller ones. This time I divided the dough in 4 pieces in order to put an egg inside more easily. Each biscuit serves two.

Take a peeled egg. Place it on a slightly flattened piece of dough and wrap it up. Continue with the other biscuits. Put them on a baking tray lined with parchment paper with a 5 cm distance between them and bake for 12-15 minutes until golden on top.

Serve with grated cheese and enjoy!

*If you do not want to use all the dough, form your biscuits, wrap them up with plastic membrane and freeze.

19 thoughts on “τριφτό ψωμάκι με πράσινη ελιά, λιαστή ντομάτα και αυγό έκπληξη!”

  1. lena says:

    το αριανι που δε βρισκεται κ ευκολα με τι μπορω να το αντικαταστήσω??γαλα εβαπορέ ισως ??

    • Το αριάνι βρίσκεται σε όλα τα σουπερμάρκετ, δεν έχει τύχει να μην το βρω κάπου εκτός αν έχει τελειώσει. Είναι στο ράφι με τα γάλατα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το βρεις! Δυστυχώς, χωρίς το αριάνι δε φουσκώνουν τόσο, θα είναι άλλη ζύμη.

  2. lena says:

    τελεια φαινονται παντως !!!!!!!!!!!!

    • Και είναι! Να τα δοκιμάσεις και να μου πεις! Η όλη ιστορία σε αυτή τη συνταγή είναι ο συνδυασμός με το αυγό!

  3. lena velliou says:

    Το αριάνι νομίζω ότι μπορεί να αντικατασταθεί κάλλιστα βάζοντας σε γάλα ξύδι συνήθως εγώ σε 1 κούπα γάλα βάζω 1 κουταλιά της σούπας ξύδι,με αυτόν τον τρόπο γίνεται ξινόγαλο,η εξωτική του επωνυμία είναι ”αριάνι”το είδος αυτό του γάλακτος έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στα ράφια των σούπερ μάρκετ….και όντως μπορεί πια να το βρει κανείς παντού.Πολύ εντυπωσιακά τα ψωμάκια φαντάζομαι πως για όσους έχουν θέμα με το μελάτο αυγό θα το βράσουν περισσότερο….αλλά θα γίνεται πιο στεγνό φαντάζομαι….τέλος πάντων θα το επιχειρήσω κάτι θα ξέρεις για να το προτείνεις και με τέτοιον ενθουσιασμό!

    • Λένα, αυτό που περιγράφεις είναι ο τρόπος για να φτιάξει κανείς αριάνι στο σπίτι. Εννοείται, επίσης, ότι όποιος έχει θέμα με το μελάτο το κάνει με σφιχτό, θα είναι ακόμα πιο εύκολο!

      • lena velliou says:

        Μαρία έχω συνταγές από μαμά και γιαγιά τότε που δεν υπήρχε στα μπακάλικα το αριάνι και από εκεί το ξέρω είναι δοκιμασμένο,αλλά το έχω δει και σε σύγχρονες συνταγές και συγκεκριμένα συνταγή muffins όπου συστήνουν σε περίπτωση που δεν έχετε ξινόγαλα,βάλτε σε 1 ποτήρι ένα κουτάλι της σούπας ξύδι ή χυμό λεμονιού και γεμίστε το υπόλοιπο με γάλα….αλλά φυσικά αν δεν το δοκιμάσουμε στα ψωμάκια δεν μπορούμε να έχουμε σαφή άποψη. Εγώ θα τα φτιάξω με τα υλικά που δίνεις άλλωστε το αριάνι πια το βρίσκεις παντού.

  4. lena velliou says:

    Nα συμπληρώσω για τη συνονόματη Λένα ότι σε κάποια μπουκάλια Αριάνι λέει Buttermilk…μπορεί να το δει και έτσι….επίσης κυκλοφορεί το υποκατάστατο ξινόγαλο(με γάλα από σόγια και ξύδι)για όσους δηλώνουν vegetarians!Aυτά…..ελπίζω να βοήθησα…

    • έτσι είναι, κι εγώ σε όλες τις συνταγές από εξωτερικό που γράφει buttermilk χρησιμοποιώ το αριάνι.

  5. σκέφτομαι να αντικαταστήσω το αριάνi με κεφίρ – ποια είναι η γνώμη σας?

    • Καλησπέρα! Έχω αντικαταστήσει το αριάνι με κεφίρ σε συνταγή για μάφινς αλλά όχι σε αυτή τη συνταγή… Δε βλέπω πάντως γιατί να μη γίνεται, αν και δε μπορώ να σου το πω με σιγουριά γιατί δεν το έχω δοκιμάσει… Αν το κάνεις, ενημέρωσέ με για το αποτέλεσμα!

  6. prassaksou says:

    Otan i micri sou zitaei ‘augo’ ekpliksi, mallon den ennoei auto, e? An kai sigoura ektimaei kai auto 🙂

    • χαχαχα, η μικρή ζητάει ‘αυγό kinder με ακόμα μια στρουμφίτα!’ Μόνο μια στρουμφίτα λείπει από αυτό το πιάτο! Και μια χαρά το εκτίμησε για σαββατιάτικο πρωινό το προηγούμενο σκ! 😉

  7. doraki says:

    Έγιναν εξαιρετικά, αν και δεν έβαλα το αυγό. Πρόσθεσα όμως λίγη τριμμένη φέτα. Καταπληκτικά !!!

  8. Πολύ ωραία η συνταγή φαίνεται! Στην Κύπρο το αιράνι που πουλάνε είναι με αλάτι και λίγο δυόσμο μέσα. μάλλον δεν κάνει ε;

    • Φυσικά και κάνει! Ακόμη καλύτερα ίσως! Θα δώσει πιο γεμάτη γεύση! Τώρα για το αλάτι δεν ξέρω, ίσως χρειαστεί να μειώσεις την ποσότητα που μπαίνει στη ζύμη…

  9. Jovana says:

    I’ve used another recipe for biscuits but idea with egg inside is fantastic! Earlier I used to put it in buns but this is much better! Thanks for idea!

Leave a comment