φρυγανισμένο ψωμί με φέτα, καρύδι, ρόκα και μελάτο αυγό

6 comments
ψωμί/bread, αυγά/eggs

2014_002a 2014_002b 2014_002c

Τα υλικά του σημερινού πρωινού βρίσκονται στο σπίτι μου σχεδόν πάντα (και η ιδέα ήρθε από εδώ). Χειροποίητο ψωμί με προζύμι, ρόκα, καρύδια και αυγά, όλα έρχονται από τα χωριά μας, εκτός από το ψωμί που το φτιάχνει η μητέρα μου. Το μόνο υλικό, τελικά, που χρειάζεται να έχω είναι η φέτα, που δε λείπει ποτέ ούτως ή άλλως!

Φτιάξτε, λοιπόν, ένα απλό άλειμμα τυριού με ένα κομματάκι φέτας (στο μέγεθος ενός σπιρτόκουτου) και ένα κουταλάκι γιαούρτι για κάθε άτομο. Ανακατέψτε τα καλά με ένα πιρούνι μέχρι να έχετε μια πάστα και προσθέστε προαιρετικά λίγο ξύσμα λεμονιού, που θα δώσει πολύ ωραίο άρωμα. Πάρτε λίγα καρύδια καθαρισμένα και σπάστε τα με τα χέρια σας σε μικρά κομματάκια. Μπορείτε να τα ανακατέψετε μέσα στο άλειμμα της φέτας ή να τα χρησιμοποιήσετε και ξεχωριστά.

Όσο για τα αυγά, ο τρόπος βρασίματος που θα περιγράψω για να πετύχετε μαλακό και ρευστό κρόκο είναι ένας από τους πολλούς που έχω βρει. Σε ένα κατσαρολάκι με χλιαρό νερό τοποθετήστε τα αυγά. Βάλτε το σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να αρχίσει να βράζει. Κλείστε το μάτι, κλείστε το κατσαρολάκι με το καπάκι του και αφήστε το για 1 λεπτό. Μετά, βάλτε το κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης για 30 δευτερόλεπτα περίπου μέχρι να κρυώσουν το νερό και τα αυγά. Καθαρίστε τα.

Πάρτε, λοιπόν, το ψωμί σας,φρυγανίστε το, αλείψτε το με τη φέτα, ρίξτε τα καρύδια (αν δεν τα έχετε προσθέσει ήδη), προσθέστε φύλλα ρόκας,τα αυγά και άφθονο φρέσκο πιπέρι. Καλή όρεξη!

 

Toasted bread with feta cheese spread, walnuts, rocket and a soft-boiled egg

The ingredients for today’s breakfast are always around at my place (the idea came form here). Homemade bread, rocket, walnuts and eggs, all come fresh from our villages, besides the bread, which is made by my mother (how lucky am i?). The only ingredient I need to have, eventually, is feta cheese, which is always in my fridge anyway!

So, make a simple feta cheese spread with a small piece of feta cheese (the size of a matchbox) and a teaspoon of yogurt for each person. Mix them well with a spoon until you have a smooth paste and optionally add some lemon zest for a fresh flavor. Take some walnuts and break them in small pieces. You can add them in the feta cheese spread or use them separetely.

As for the eggs, this way of cooking them, in order to have a soft and runny yolk, is one of the many I have found. Place eggs in a small saucepan and cover with lukewarm water. Place the saucepan over high heat and bring the water to a boil. As soon as the water starts to boil, turn the heat off and cover the saucepan. Let sit for 1 minute then transfer to the sink. Run cold water over the eggs for about 30 seconds. Peel the eggs.

So, toast your slice of bread, spread the cheese, add the walnuts (if you haven’t already added them in the cheese spread), add the rocket leaves, the eggs and lots of freshly ground pepper. Enjoy!

6 thoughts on “φρυγανισμένο ψωμί με φέτα, καρύδι, ρόκα και μελάτο αυγό”

 1. lena velliou says:

  Πολύ ωραία γεύση τυρί-γιαούρτι-ξύσμα λεμονιού,που δένει απίστευτα ακόμη και πάνω σε ψητή πατάτα φούρνου με τη φλούδα,πόσο μάλλον πάνω σε χειροποίητο ψωμί με αυγό και καρύδια.Όσο για το βράσιμο του αυγού…θα το επιχειρήσω με τον τρόπο αυτόν…. δεν είναι απλό ή σφιχτό θα βγει ή μελάτο όπως το τρώνε τα μωρά…..ο μαλακός κρόκος θέλει ταλέντο…δίνεις και χρόνο γι’αυτό μ’αρέσεις….γιατί πάντα η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

 2. fotini says:

  Yπέροχο! Εγώ περυχαίνω τον κρόκο έτσι (ημίσφιχτο όπως το λέω) εάν από τη στιγμή της έναρξης του βρασμού μετρήσω 5 λεπτά με το ρολόι. Στα 8 με 10 είναι τελείως σφιχτό. Με τον τρόπο που περιγράφεις νομίω πως θα ναι πιο μελατο όμως επιφυλάσσομαι και το δοκμαζω!

  • 🙂 έψαχνα τη λέξη στα ελληνικά για το soft-boiled και δεν μπορούσα να τη βρω! το ‘ημίσφιχτο’ είναι τέλειο! 🙂 Ναι, με αυτόν τον τρόπο βγαίνει πιο μελάτο και η αλήθεια είναι ότι το δοκίμασα και σε διαφορετικές κουζίνες και στη μία περίπτωση στο 1 λεπτό που γράφω έγιναν τελείως μελάτα, ενώ στα 2 πιο ημίσφιχτα. Έχει να κάνει και με την κουζίνα, αλλά και με το μέγεθος του αυγού, θέλει πάντως τη δοκιμή του. Πες μου πώς σου βγήκαν…

 3. CHNAROGIANNAKI THEODORA says:

  Τα δοκιμάσαμε στο κυριακάτικο πρωινό μας με τα παιδιά. Ενθουσιαστήκαμε όλοι !!!! Τα αυγά καταπληκτικά με αυτό τον τρόπο… Γεια στα χέρια σου.

 4. Pingback: τριφτό ψωμάκι με πράσινη ελιά, λιαστή ντομάτα και αυγό έκπληξη! |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s